11 Nisan 2016 Pazartesi

Kadın - Yılmaz Özdil


Yılmaz Özdil'in kalemini takip edenler bilir, en ağır trajedilere, olayların içerisindeki çelişkileri ortaya koyarak, acı bir mizah katarak anlatır düşüncelerini. Kadın kitabı da daha önce yazmış olduğu yazılardan bir derlemedir. 

Türkiye'de kadın olmak zordur da diğer dünya ülkelerinde kolay mıdır? Çoğunluğu Türk kadınları olmak üzere dünya kadınları ile ilgili de geçmişten günümüze çok önemli anektotları kendi üslubuyla anlatmış.

Mevcut hükümetin kadınlarla ilgili yanlış politikaları, yetersiz ilgileri, akıl almaz uygulamaları, ilginç bakış açıları konusunda da çokça örneğe yer vermiş. Okurken çok fazla bilgiye maruz kalıyorsunuz, biraz yorucu bu nedenle. İsmen tanıdığınız ünlü, ünsüz pek çok kadının yaşantısındaki dramları, trajedileri, maruz kaldıkları yanlış davranışları, yapılan haksızlıkları, kandırılmaları, tecavüzleri, öldürülmeleri, vs. öğrendikçe hem sinirleriniz oynuyor, hem hayrete düşüyorsunuz, bu kadar da olmaz diyorsunuz.

Bana ilginç gelen birkaç kadınla ilgili alıntı yapmak istiyorum:

Sayfa 122'de 'kadın' ile ilgili pek çok Türk-yabancı yazar, sanatçı, politikacı, ünlü insanın aforizmalarına yer verilmiş. O kadar güzel tanımlamalar var ki, her biri kadınlığı yücelten, göklere çıkaran, saygı duyan, sahip çıkılan saptamalar. Yazının sonunda ise Bülent Arınç'ın o çok talihsiz sözleri "Bir kadın olarak sus!" a yer vermiş. Çok daha talihsizlerini de biliyoruz, siyasiler tarafından sarfedilen. Gerçekten insanın bu kitabı okurken insan kendini sinirlenmekten alamıyor.

Ama gelecekte kadınlar için daha iyi bir yaşam kurulabilmesi için bu örneklerin bilinmesi, öğrenilmesi, ders alınması, karşı konulması, itiraz edilmesi gerekiyor. Bu yüzden okuyunuz efendim.

Sayfa sayısı: 324 
Yayınevi: Kırmızıkedi
Basım yılı: 2015




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder