12 Nisan 2016 Salı

Aforizmalar - Franz Kafka

Kitap 'Günah, ıstırap, umut ve doğru yol üzerine aforizmalar' ve 'O:1920 günlüğünden aforizmalar' olarak iki bölümden oluşuyor. Açıkçası kitabı 'aforizma' kelimesinin anlamını bilmeden almıştım. 

Aforizma şu şekilde tanımlanıyor;

'Aforizma, çeşitli konulardaki düşünceleri, kesinlikle bilinmesi gereken kural ve özellikleri birkaç kelime ile öz ve ahenkli olarak anlatan cümle, bir çeşit vecize veya bir slogandır. Batı’ya has bir söyleyiş biçimidir. Bizdeki vecizeye benzer ancak biraz daha uzundur ve felsefidir. Aforizmalarda ileri sürülen fikirler, daha ziyade, başkalarının kabulünü beklemeyen yazarın sübjektif kanaatleridir.'  (Kaynak:http: //aforizma.nedir.com/ #ixzz45blPaOvU) 


Dolayısıyla kitapta geçen sözler, bir kurgu, hikaye için sarfedilmiş sözler değil, Kafka'nın bu konulardaki gerçek düşüncelerini yansıtıyor.  Yazılanlar; 1917-1920 yılları arasında vereme yakalandığını yeni öğrendiği, nişanlısından ayrıldığı, işinden izin aldığı ve ailesine kendisini bir şekilde kabul ettirebilme umutlarının tükendiği bir döneme tekabül ediyor.

Kitabın başında Kafka'nın hayatı üzerine yazılmış bana ilginç gelen bir anektot:

"Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında üç kız kardeşi de toplama kamplarında öldürüldü, Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Ama Brod, dostuna ihanet ederek bu yapıtları bastırdı."

Bir yazar eserlerinin neden yakılmasını, yok edilmesini ister ki, Kafka sanırım bütün yazdıklarını sadece kendisi için, kendini rahatlatmak için yazmış. Zaten çeşitli ailevi ve toplumsal nedenler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyümüş, içe dönük ve huzursuz bir kişiliğe sahipmiş. Bu yüzden yazdıklarını da sadece kendisi için yazması gayet normal.

Bir tane aforizmasını buraya almak istiyorum:

"İnsanın belli başlı iki günahı vardır, öbürleri bunlardan çıkar: Sabırsızlık ve tembellik. Sabırsız oldukları için Cennet'ten kovuldular, tembelliklerinden geri dönemiyorlar. Ama belki de belli başlı sadece bir günahları var: Sabırsızlık. Sabırsızlıklarından ötürü kovulmuşlardı, sabırsızlıklarından ötürü geri dönemiyorlar."

Diğer aforizmalarında beni etkileyen çok fazla görüş olmadı açıkçası.

Sayfa sayısı: 81
Yayınevi: Babil Felsefe
Basım yılı:2000



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder